Učinite nešto za sebe i svoje tijelo već

Danas 

Bonton u fitness centru

26 Jul
0

Postoji nekoliko jednostavnih pravila kako da nam boravak u zajedničkom prostoru, u ovom slučaju omiljenom fitness centru, bude što ugodniji. U pravilu, stariji članovi već su uspostavili svoj red i drže ga se, a novi se članovi tek moraju prilagoditi. Pravila ponašanja u fitness centru najčešće nisu previše različita od bontona kojeg primjenjujemo u svakodnevnom životu u ophođenju s drugim ljudima, samo su upotpunjena nekim detaljima primjerenim sredini u kojoj su postavljena.

 

1. Osnovno ophođenje

 

Osnovne komunikacijske vještine nalažu da pozdravimo kad dolazimo u novu sredinu, budemo ljubazni i susretljivi, ali ne previše nametljivi. Slobodno pozdravite prisutne, a sva pitanja o upisima, cijenama, korištenju sprava ili angažiranju privatnog trenera ostavite za osobu koja radi na info desku.
Najčešće osoblje fitnessa ne odgovara za vaše osobne stvari, stoga nemojte pretjerivati sa nošenjem nepotrebnih dragocjenosti koje realno mogu nestati. Iz istog razloga, poštujte pravilo zaključavanja svlačionica ako ono postoji te ključ uvijek vratite nadležnoj osobi.
Člansku iskaznicu nosite sa sobom kako bi vas osoblje lakše evidentiralo, ne kasnite sa plaćanjem članarine i ne dolazite vježbati u zadnji čas prije zatvaranja kako ne biste osoblje dovodili u neugodnu situaciju da zbog vas ostaju duže na poslu ili vas moraju “izbaciti” zbog zatvaranja.

 

2. Korištenje opreme

 

Prije bilo kakvog početka, trener fitnessa trebao bi vam napraviti program vježbi namijenjen samo vama u skladu s fizičkim predispozicijama. Dakle, on će odlučiti kojim ćete se redoslijedom služiti spravama, koliko dugo i koliko ponavljanja od vas to zahtijeva. Ukoliko je neka sprava zauzeta, sačekajte da osoba koja ju koristi završi bez da je ometate razgovorom. Iskoristite vrijeme za lagano istezanje mišića i zagrijavanje. Svu opremu (poput utega) vraćajte na svoje mjesto nakon korištenja.

 

3. Higijena

 

Kako bi higijena u fitness centru bila na zavidnom nivou, moramo i mi svojim ponašanjem tome pridonijeti. Prvo, najbolje bi bilo dolaziti u različitoj obući od one koju ćemo nositi u teretani. Time smanjujemo unos bakterija i nečistoća.
Koristite različitu odjeću za vježbanje od one koju nosite po vani. Obavezno nosite čisti ručnik sa sobom. Svaku spravu nakon korištenja našpricajte sredstvom za dezinfekciju i prebrišite papirnatim ručnicima. Održavajte osobnu higijenu. Ne urinirajte pod tuševima. Očistite za sobom tuš kabine. Svlačionice ne zagušujte mirisom svojeg dezodoransa, kao što ne pretjerujte u njegovom korištenju prije nego ulazite u prostor predviđen za vježbanje.
Ukoliko ste prehlađeni ili bolesni izbjegnite dolazak kako ne biste zarazili ostale članove centra šmrcanjem, kašljanjem te razbacivanjem papirnatih maramica; na taj ćete način ujedno poštedjeti narušen imunitet.

 

4. Međuljudski odnosi

 

Za dobre međuljudske odnose prvenstveno vrijedi pravilo – pusti druge da vježbaju na miru pa će i oni vas pustiti. Najgore je doći u teretanu, sav oran i spreman za vježbu kad ti se “prikrpa” osoba željna razgovora, a ne vježbanja. Dakle, ne započinjite duge razgovore, to ostavite za vrijeme nakon treninga. Ukoliko trebate pomoć, informaciju ili savjet obratite se voditelju fitnessa koji je tu da vam pomogne i rado će to učiniti. Također ukoliko vas netko pita za pomoć, budite spremni pomoći, naročito ako instruktora nema na vidiku, a vidite da je početnik i da bi mu pomoć dobro došla.
Također, zaboravite na korištenje mobitela. Teretana je ionako prostor u kojem ćete se opustiti vježbajući, a to ne možete ako nosite mobitel sa sobom, čineći se dostupnim u svakom trenutku. Osim toga, drugi ljudi ne žele slušati vaše razgovore.
Ne pretjerujte sa glasnim uzdasima ako dižete pretešku kilažu, pjevušenjem uz glazbu, glasnim razgovorima ili komentiranjem sa prijateljem/prijateljicom koja ide s vama na fitness.
Ako imate djecu koju često nemate kome ostaviti sugeriramo vam upis u teretane sa dječjim vrtićem, čiju uslugu koristi sve veći broj roditelja, a usluga je u boljim fitness centrima besplatna za članove.
Poštujući ova pravila boravak u fitness centru biti će ugodan svim njegovim korisnicima, a vježba daleko učinkovitija!

 

Share This Post
Categories:
UA-48469080-1