Učinite nešto za sebe i svoje tijelo već

Danas 

Masaža

24 Feb
0

Masaža

Start time: February 24, 2014

Drevna indijska poslovica glasi da bolesti ne prilaze onom tko se masira svaki dan.
Masaža je jedna od najpoznatiji metoda opuštanja i liječenja.
Riječ masaža potiče od arapske riječi massa što znači dodir.
Masaža obuhvaća niz različitih tehnika, ali bazira se na pritiskanju, lupkanju, istezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.
Najpoznatiji su švedska, sportska, shiatsu, aromaterapijska i ayurvedska masaža.

 

Kratka povijest masaže

 

Masaža je vjerojatno najstariji oblik liječenja. Primjenjivala se u svim vremenima i narodima.
Drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masažom sprječavale i liječile bolesti i ozljede.
U Grčkoj i Rimu se masaža koristila nakon sportskih aktivnosti, za brži oporavak od bolesti, nakon kupanja i kod različitih tegoba poput astme, probavnih smetnji, pa i neplodnosti.

 

Masaža je sastavni dio ayurvede. Ayurvedska masaža uključuje korištenje različitih ljekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja.

 

U Europi je veliki utjecaj na populariziranje masaže imao Šveđanin Per Henrik Ling, izumitelj švedske masaže. Danas se švedska masaža nudi u welness centrima i salonima za masažu posvuda u svijetu, a mnoge druge vrste masaže imaju korijene u švedskoj masaži.

 

Danas je opće prihvaćeno da masaža ima veliku terapijsku vrijednost. Tisuće ljudi diljem svijeta koriste ju kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu liječenju.

 

Kako djeluje masaža

 

Masaža snažno djeluje na zdravlje i raspoloženje, posebice ako se prakticira redovito.
Prikladna je za sve uzraste, a masirati se možete i sami. Da bi se postigao željeni učinak nije potrebno masirati cijelo tijelo.

 

Istraživanja pokazuju da čak devedeset posto bolesti nastaje zbog stresa. Masaža je odličan način da se oslobodite od stresa, a uz primjenu opuštajućih eteričnih ulja učinak može biti još bolji.

 

Masaža opušta tijelo psihički i fizički. Ako ste pod stresom priuštite si kvalitetnu masažu – ona će garantirano pružiti olakšanje. Odaberite vrstu masaže koja vam najviše odgovara.

 

Masaža predstavlja odlično rješenje i kod  problema s nesanicom. Redovitom primjenom ona potiče dubok i kvalitetan san. Najbolje je napraviti masažu cijelog tijela, ali ako nemate vremena bit će dovoljna masaža leđa ili stopala.

 

Srčanim bolesnicima masaža je izuzetno korisna jer opušta, uspavljuje, snižava krvni tlak, a uz to može poboljšati apetit i raspoloženje.

 

Kod bavljenja sportom masaža ublažava grčeve i upale mišića, poboljšava izdržljivost i pokretljivost.  Prije vježbanja izmasirajte mišiće koji će biti najaktivniji. Nakon vježbanja masaža olakšava umor i iscrpljenost.

 

Masaža pomaže i kod mršavljenja. Ona potiče cirkulaciju i probavu, ubrzava izlučivanje toksina, stimulira metabolizam i limfni sustav, potiče bolje držanje, jača volju i odlično djeluje na kožu.

 

Anticelulitna masaža učvršćuje tonus kože, pospješuje cirkulaciju i ubrzava gubitak masnih stanica na kritičnim mjestima.
Masaža je korisna kod…
  • bolova u leđima
  • reume i artritisa
  • stresa i nesanice
  • glavobolje i migrene
  • upale mišića
  • depresije i napetosti
  • celulita i pretilosti
  • umora i iscrpljenosti
  • oslabljenog imuniteta
  • srčanih bolesti

Share This Post
Categories:

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

UA-48469080-1